הלל יפה: שלוש הכשות נחש – כולם הסתיימו באשפוז

מזג האוויר השרבי החל לתת את אותותיו. שלושה צעירים, בגילאי 20 עד 30, הגיעו למרכז הרפואי הלל יפה לאחר שהוכשו על ידי נחשי צפע. השלושה נזקקו לטיפול רפואי ואושפזו להמשך טיפול ומעקב. ד"ר ג'לאל אשקר, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי הלל יפה, מסביר על הסכנות, מה מומלץ ומה אסור לעשות במקרים של הכשת נחש

עונת הקיץ הרשמית טרם התחילה, אך הימים החמים בחוץ מביאים עמם את יציאתם של זוחלים שונים, כמו נחשים, עקרבים, נדלים ועוד.

לחדר המיון של המרכז הרפואי הלל יפה הגיעו בשלושת הימים האחרונים שלושה גברים צעירים, שהוכשו על ידי נחשי צפע. אחד מהם הוא בחור בשנות ה– 30 לחייו שהוכש בזמן שעבד בשדה באחד המושבים באזור. הבחור הגיע עם נפיחות משמעותית באזור הקרסול ובמהלך שהייתו בחדר המיון פיתח תסמינים נוספים אשר אופייניים להכשה, כמו נפילת לחץ דם והזעה. לאחר קבלת טיפול רפואי, מצבו השתפר והוא אושפז להמשך טיפול ומעקב. הגבר השני הגיע עם נפיחות מוגברת בכף רגלו ולאחר זמן קצר נצפתה ירידת לחץ דם והזעה מוגברת. במקרה של הגבר השלישי ההכשה הייתה ביד וגרמה לנפיחות מקומית. בחדר המיון סיפר כי נתקל בשלושה נחשים ליד ביתו, ניסה לסלקם עצמאית והוכש על ידי אחד מהם. בעקבות ההכשה, כבר היותו בחדר מיון, התפתחו כאבי בטן, הקאות, הזעה וירידה של לחץ הדם. כל השלושה הזדקקו לטיפול של נוגדנים נגד הארס ואושפזו להמשך טיפול והשגחה בבית החולים. אחד כבר שוחרר לביתו.

ד"ר ג'לאל אשקר, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי הלל יפה

התסמינים

"ברוב המקרים, לאחר הכשת נחש, תופיע נפיחות מקומית ואדמומיות. תוך שעתיים שלוש עלולים להתפתח תסמינים אשר יכולים להעיד כי מדובר בנחש ארסי, ביניהם ירידת לחץ דם, קוצר נשימה, הזעה מוגברת, כאבי בטן, התכווצויות, שלשולים ועוד", מסביר ד"ר ג'לאל אשקר, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי הלל יפה. עוד מציין ד"ר אשקר כי לעתים עלולים לחשוב כי מדובר בעקיצה קלה שבאה לידי ביטוי באדמומיות מקומית, כך שאין צורך להגיע לקבלת טיפול רפואי. "לא צריך לקחת סיכון במקרים של הכשת נחשים. חשוב לציין כי התסמינים עלולים להתפתח כעבור פרק זמן של כשעתיים ויותר כך שבמידה שלא מטפלים בזמן, הרעל עלול להתפשט ולפגוע במערכות שונות בגוף".
מה אסור לעשות?

אסור לרוץ.

לחבר בין נקודות ההכשה ולמצוץ את הארס החוצה.

אסור למרוח חומרים שונים על מקום ההכשה.

לא לשים חסם על האזור הנגוע שכן עלול לגרום להתפשטות הרעל בגוף לאחר פתיחתו. זהו מצב מסוכן שעשוי להוביל עד לכדי קריסת מערכות.

מה עושים?

יש להשכיב את האדם מבלי להזיזו כלל.

יש לקבע את האזור שנפגע באמצעות קרש או כל דבר אחר קשיח.

להתקשר למד"א על מנת שיחברו אותו לעירוי נוזלים.

לפנות את האדם  לחדר מיון לקבלת טיפול רפואי והשגחה בבית החולים.

כיצד תשמרו על עצמכם בימים חמים אלה?

"אנחנו נמצאים בימים חמים ויבשים. החום הכבד עלול לסכן חיי אדם, בדגש על תינוקות, ילדים, קשישים ואוכלוסייה בסיכון. יש להימנע מחשיפה ישירה וממושכת לחום ולשמש, להימנע ממאמץ גופני שאינו הכרחי במיוחד באוכלוסייה בסיכון, להקפיד על שתייה מרובה של 10 כוסות מים ליממה, לשהות במקומות ממוזגים ומוצלים וכמובן לגלות ערנות מרבית ולא לשכוח ילדים או בעלי חיים ברכב סגור. בזמן שאתם עובדים בגינה, רצוי לעבוד עם כפפות בכדי למנוע הכשה. במידה שאתם נתקלים בנחש צפעאל תנסו להתעמת איתו. הנחש מרגיש מותקף ולא נשאר חייב. על כל פנים, לאחר הכשת נחש יש להגיע בהקדם לחדר המיון לאבחון וקבלת טיפול רפואי, במידת הצורך", מסכם ד"ר אשקר.

Exit mobile version